Еколого-ценотичний аналіз трав’яних угруповань Аnthriscus sylvestris (Apiaceae) в умовах Лісової зони України - Пашкевич, Н.А.; Березніченко, Ю.Г. (Український ботанічний журнал, 2016)
Досліджено Аnthriscussylvestris за різних екологічних умов у Лісовій зоні України в трав'яних угрупованнях з метою з'ясування еколого-ценотичних особливостей та адаптаційного потенціалу виду. Встановлена фітоценотична приуроченість виду на дослідженїй території, з'ясовано, що А. sylvestris зростає у трав'яних рослинних угрупованнях трьох класів, шести союзів та 11 асоціацій. У складі класу Plantaginetea majoris вид трапляється в угрупованнях асоціації Plantagini-Lolietum perennis союзу Polygonion avicularis. У класі Artemisietea представлений в одному союзі Arction lappae та двох асоціаціях Arctietum lappae й Sambusetum ebuli. Найбільше ценотичне різноманіття угруповань за участі виду характерно для класу GalioUrticetea в чотирьох його союзів (Aegopodion podagrariae, Senecionion fluviatilis, Geo urbani-Alliarion petiolatae, Petasition hybridi) та семи асоціаціях. Застосована методика синфітоіндикації за 10-ма екологічними факторами за участі А. sylvestris, яка дозволила розрахувати екологічну амплітуду угруповань. З'ясовано, що амплітуда більшості показників вузька, окрім провідних факторів вологості і аерації ґрунту, які відображують потенціальний діапазон поширення.