Можливості венчурного фінансування в умовах інтеграції України до європейського інноваційного простору - Лях, І.І. (Вісник економічної науки України, 2020)
Стаття присвячена проблематиці інтеграції України до інноваційного простору Європейського Союзу, особлива роль в якої належить венчурному бізнесу, що відрізняється від інших форм реалізації інновацій за методами мобілізації капіталу, структурою джерел і умовами залучення інвестицій, а також використанням нових фінансових інструментів. Аргументовано, що темпи зближення України з ЄС за інноваційним напрямком не є задовільними: є певні позитивні зрушення, але виявлено чимало проблем, зокрема, з венчурним фінансуванням інноваційної діяльності. Аналіз венчурних угод компаній з управління активами серед інститутів спільного інвестування (ІСІ) доводить: венчурні фонди практично не вкладають кошти у високотехнологічні галузі, за виключенням деяких напрямів фінансових послуг та ІКТ. Найпоширеніші випадки надання фінансової підтримки з боку венчурного капіталу в Україні стосуються таких видів економічної діяльності, як: будівництво, торгівля, готельний і туристичний бізнес, переробка сільгосппродукції, страхування, видавнича діяльність. Протягом останніх років спостерігається тенденція помірного та екстенсивного росту українського сектору управління активами, переважно за рахунок активності нових фондів. Розвиток венчурних інвестиційних фондів в Україні фокусується у регіонах-лідерах за вкладом в економічний розвиток країни. Як і раніше, відбувається зростання рівня концентрації фондів венчурного бізнесу переважно в столиці та Київській області. У статті обґрунтовано необхідність та запропоновано заходи щодо подолання регіональної асиметрії в наданні фінансових послуг ІСІ, що базуються на посиленні взаємодії між інститутами спільного інвестування, з одного боку, та інвесторами й емітентами цінних паперів, з іншого боку, що сприятиме забезпеченню ефективності інвестування та зниженню пов’я¬заних з цим процесом трансакційних витрат. Для цього важливим є створення відповідної екосистеми інноваційного інвестування, яка забезпечить доступ до фінансових послуг, що надаються ІСІ, всім потенційним інвесторам на ринку цінних паперів (громадянам та бізнес-спільноті країни) незалежно від регіональної приналежності.