Тилове ополчення як структурний підрозділ у державній системі примусової праці та інструмент організації повсякденного життя "позбавленців" УСРР (1920–1937 рр.) - Євсєєва, Т. (Український історичний журнал, 2018)
Уперше комплексно розглядаються мета заснування, структура та функції радянської підсистеми примусової праці – тилового ополчення. На архівному та біографічному матеріалі висвітлено особливості повсякденного життя бійців-«позбавленців», зокрема дітей духівництва. З’ясовано, що використання примусової праці у структурі РСЧА було одним із важелів формування комуністичного соціуму через запровадження партійно-радянських постанов, терор і специфічні різновиди пропаґанди у закритому мілітаризованому мікросоціумі.