Підприємці Півдня України в політичних практиках Російської імперії початку ХХ ст. - Шляхов, О. (Український історичний журнал, 2021)
Мета дослідження – визначити роль та місце представників ділових кіл українських земель у суспільно-політичних процесах початку ХХ ст., з’ясувати їх ставлення до політичної діяльності та до політичних партій. Методологія дослідження ґрунтується на принципах історизму, об’єктивності, системності. Використано такі загальноісторичні методи: історико-генетичний, компаративістський, історико-типологічний. Наукова новизна. На основі широкого кола джерел охарактеризовано партійно-політичні вподобання буржуазії південноукраїнських ґуберній, визначено прояви їх політичної активності в модерний період. Висновки. Зазначено, що політична активність буржуазії на початку ХХ ст. помітно зростала. Розкрито передумови цього явища, а також політичні переконання представників підприємницького загалу українських земель Російської імперії, їх суб’єктивні уявлення щодо політичного становища у країні, умов розвитку власної справи, свого місця у суспільстві. Охарактеризовано рівень політичної культури та політичної свідомості підприємців, з’ясовано, наскільки вони усвідомлювали власні політичні інтереси й потреби та були здатні чітко визначити політичні цілі. Проаналізовано основні форми участі представників капіталу в політичному житті початку ХХ ст. Серед них виокремлено належність того або іншого підприємця до партії, політичного об’єднання, участь у виборчих кампаніях до Державної думи або Державної ради Росії, а також діяльність у складі цих законодавчих установ. Наголошено, що представники капіталу у своїх партійних симпатіях головним чином віддавали перевагу октябристам і кадетам. Причому до «Союзу 17 жовтня» найчастіше приєднувалися представники великого підприємництва, а лави кадетів поповнювали середні прошарки буржуазії реґіону. Утім більшість представників ділових кіл, як і раніше, демонстрували політичну індиферентність та пасивність.