О.Оглоблин про схему історії України ХІХ – початку ХХ ст. (до 50-річчя творчого заповіту історика) - Турченко, Г.; Турченко, Ф. (Український історичний журнал, 2021)
Мета дослідження – проаналізувати обставини формування і розкрити зміст наукової схеми історії Україні, яка охоплює період з кінця XVIII по початок ХХ ст. (до 1917 р.), розробленої в еміграції видатним українським істориком О.Оглоблиним. Методологія дослідження ґрунтується на комбінації загальнонаукових, історичних та міждисциплінарних прийомів наукового пізнання. Наукова новизна. Вперше показано, як протягом півстолітньої науково-дослідницької діяльності О.Оглоблин оновив погляд на історичний процес, який втілився у його проекті схеми історії України з кінця XVIII по початок ХХ ст. Висновки. Необхідність створення нової аналітичної схеми була викликана об’єктивними умовами, які склалися в історичній науці після Української революції 1917–1921 рр. Попередня аналітична схема історії М.Грушевського, розроблена в 1904 р., мала узагальнюючий характер і не могла достатньо повно враховувати важливі історичні процеси, які відбувалися в Україні в ХІХ – на початку ХХ ст. Відчувалася потреба у її актуалізації у відповідності до нових історичних умов. Спробу зробити це здійснив видатний український історик О.Оглоблин. Успішній роботі над схемою сприяв досвід дослідницької роботи в Україні, яку він проводив разом з іншими молодими дослідниками української неоромантичної історіографічної течії в 1920-х рр. Концепція О.Оглоблина не заперечує схему М.Грушевського, а є її продовженням і конкретизацією для умов «довгого ХІХ ст.». Історик виділив сім основних взаємозалежних процесів, комплексна розробка яких необхідна для формування наукового бачення історичного процесу в Україні в ХІХ–ХХ ст. Ідеться про територіальний, економічний і політичний процеси, а також процеси формування української провідної верстви, соціальної структури, української культури і модерної української нації. У результаті консолідації на основі цих процесів населення Лівобережної, Правобережної і Південної України відбувалося формування єдиного національно-територіального комплексу Великої України і формування модерної української нації, як необхідної умови досягнення державної незалежності. У завершеному вигляді зміст цієї аналітичної схеми О.Оглоблин оголосив у США у грудні 1970 р. Практичне значення дослідження полягає у тому, що його матеріали і висновки відкривають можливості для істотного поглиблення і оновлення сучасних уявлень про історичне минуле України.