Відтворення економічних ресурсів: інноваційний аспект - Городянська, Л.В. (Вісник економічної науки України, 2021)
У статті проведено огляд класичних теорій інноваційного розвитку, виявлено глибинні причини мотивації людини до здійснення інноваційної діяльності. На підставі огляду класичних теорій інновацій та результатів дослідження доведено, що інноваційний розвиток підприємств залежить не лише від рівня якості інтелектуального потенціалу персоналу, а й від стану його економічних ресурсів. Визначено концептуальний рівень категорій інновацій, які можуть надати уявлення про інноваційні засади відтворення економічних ресурсів та інтелектуального потенціалу персоналу на підприємствах України в сучасних економічних, військово-політичних та епідеміологічних умовах. Розроблено принципи формування нової стратегії економічного розвитку на основі наукового підходу до формування моделей управління бізнес-процесами, особливо інноваційними процесами підприємств. Їх суть продемонстровано за допомогою механізму планування інноваційного рівня відтворення економічних ресурсів на підприємстві. Розроблено модель інноваційного відтворення економічних ресурсів на підприємстві та етапи формування стратегії інноваційного розвитку підприємств у сучасному інформаційному й цифровізованому суспільстві. Встановлено, що в основі стратегії інноваційного розвитку підприємства має бути відтворення його економічних ресурсів. Це принципово нова стратегія економічного розвитку підприємства, яка потребує розробки збалансованої системи показників інноваційного відтворення економічних ресурсів. Створення та реалізація такої стратегії передбачає подолання внутрішніх перешкод з метою забезпечення тенденції інноваційного розвитку та конкурентоздатності вітчизняного підприємства.