Створення геологічного сховища радіоактивних відходів — найважливіше завдання щодо ліквідації наслідків Чорнобильської аварії (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 28 квітня 2021 р.) - Шестопалов, В.М. (Вісник НАН України, 2021)
У доповіді розглянуто сучасний стан наукового обґрунтування створення геологічного сховища радіоактивних відходів в Україні та наведено останні результати проведених науково-дослідних робіт з визначення перспективних площ у кристалічних породах Чорнобильської зони відчуження і на прилеглих територіях. Проаналізовано міжнародний досвід спорудження глибинних геологічних сховищ радіоактивних відходів. Обговорено потенційні ризики від зволікання з проведенням робіт з вибору майданчика для розміщення геологічного сховища радіоактивних відходів.