Синтез і будова складних фосфатів Na₃,₅Mˡˡ₀,₅Fe₁,₅(PO₄)₃(Mˡˡ — Mg, Ni), одержаних в умовах кристалізації багатокомпонентних розчин-розплавів - Струтинська, Н.Ю.; Співак, А.B.; Баумер, В.М.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2021)
Досліджено формування складних фосфатів у системі Na₂O—P₂O₅—Fe₂O₃—Mˡˡ O (Mˡˡ — Co, Mg, Ni) в умовах кристалізації багатокомпонентних розчин-розплавів у розрізах мольних співвідношень: Na/P =1,3, Fe/P = 0,3,Fe/Mˡˡ = 2, у температурному інтервалі 1000—650 °С та одержано монокристали Na₃,₅Mˡˡ ₀,₅Fe₁,₅(PO₄)₃ (Mˡˡ — Mg, Co, Ni) розмірами до 5 мм. В ІЧ-спектрах синтезованих складних фосфатів Na₃,₅Mˡˡ 0,₅Fe₁,₅(PO₄)₃(Mˡˡ — Mg, Co, Ni) коливальні моди в частотних діапазонах 900—1200 см⁻¹ (суперпозиція симетричних і асиметричних валентних коливань РO₄-тетраедрів) та 400—600 см⁻¹ (відповідні деформаційні коливання) підтверджують присутність ортофосфатного типу аніона в їх складі. Розраховані параметри комірок синтезованих фосфатів (тригональна сингонія, просторова група R-3c) знаходяться в межах значень (а, b) = 8,68 ÷ 8,80 Е і c = 21,47 ÷ 21,58 Å та залежать від розмірів двовалентного металу. В основі кристалічних каркасів фосфатів Na₃,₅ Mˡˡ 0,₅Fe1,₅(PO₄)₃ (Mˡˡ — Mg, Ni) є фрагмент [(Mˡˡ /Fe)₂ (PO₄)₃], побудований з двох змішаних (Mˡˡ /Fe)O₆-поліедрів і трьох PO₄-тетраедрів, а катіони натрію частково заселяють два типи позицій, що розміщені в порожнинах каркаса. Присутність вакансій у катіонній підґратці складних фосфатів зі структурою типу NASICON у подальшому будуть впливати на іонпровідні властивості твердих електролітів.