Географiчний партеногенез на прикладі видових угруповань дощових червів (Oligochaeta, Lumbri cidae) відкритих ландшафтів України - Межжерін, С.В.; Чайка, Ю.Ю.; Попов, В.В.; Власенко, Р.П.; Жалай, О.І.; Гарбар, О.В. (Доповіді НАН України, 2021)
Угруповання дощових червів відкритих ландшафтів України виявляють географічну неоднорідність, пов’язану з видоспецифічними особливостями розмноження видів, що до них належать. Якщо в північно-західних областях України переважають амфіміктичні види, то в східних і південних домінують партеногенетичні. Альтернативний характер поширення партеногенетичних й амфіміктичних видів у напрямку з північного заходу на південний схід підтверджено кореляційним аналізом. Також виявлено негативну залежність між видовим різноманіттям угруповання на регіональному рівні та представленістю в ньому партеногенетичних дощових червів. Переважання партеногенетичних видів в областях із сухим і континентальним кліматом та збідненим видовим складом дає підставу вважати адекватним застосування концепції географічного партеногенезу щодо закономірностей поширення амфіміктичних і партеногенетичних видів дощових червів. При цьому немає підстав вважати партеногенетичних люмбрицид екстремофілами, в даній ситуації більш точним буде їх віднесення до високотолерантних організмів.