Застосування засобів нейроеволюції в технічних системах автоматизації керування - Дорошенко, А.Ю.; Ашур, І.З. (Проблеми програмування, 2021)
Навчання з підкріпленням – галузь машинного навчання, що базується на тому, як програмним агентам слід виконувати дії у середовищі з метою максимізації поняття кумулятивної винагороди. В даній роботі запропоновано нове застосування техніки машинного навчання з підкріпленням у формі нейроеволюції наростаючих топологій для розв’язування задач автоматизації керування на одному з прикладів моделювання задач керування технічними системами. Використовується набір інструментів для розробки та порівняння алгоритмів навчання з підкріпленням OpenAI Gym, повноцінна реалізація з відкритим програмним кодом генетичного алгоритму нейроеволюції NEAT під назвою SharpNEAT, та проміжне програмне забезпечення для оркестрації зазначених компонентів. Алгоритм нейроеволюції наростаючих топологій демонструє знаходження ефективних нейронних мереж на прикладі вирішення простих стандартних галузевих задач з системами з неперервним керуванням з набору OpenAI Gym.