Особливості будови міжблокової границі в двошаровій структурі сполук типу AˡˡLn₂B₂ˡˡˡO₇ (Aˡˡ = Sr, Ba, Ln, Bˡˡˡ = Al, Fe, Sc, In) - Тітов, Ю.О.; Білявина, Н.М.; Чумак, В.В. (Доповіді НАН України, 2021)
Визначені межі існування і встановлені особливості будови шаруватої перовськітоподібної структу ри (ШПС) фаз систем BaLa₂₋ₓSmₓIn₂O₇ (0 ≤ х ≤1,8) та BaNd₂₋ₓSmₓIn₂O₇ (0 ≤ х ≤ 1,8). Значення факторів недостовірності RB лежать у інтервалі 0,037—0,057 для BaLa₂₋ₓSmₓIn₂O₇ та 0,032—0,057 для BaNd₂₋ₓSmₓIn₂O₇. Аналіз особливостей будови ШПС сполук і фаз типу AˡˡLn₂B₂ˡˡˡO₇ (Aˡˡ = Sr, Ba, Ln, Bˡˡˡ = Al, Fe, Sc, In) виявив взаємозв’язки між їх складом та будовою міжблокової границі ШПС. Зменшення розміру атомів РЗЕ у рядах сполук і фаз типу AˡˡLn₂B₂ˡˡˡO₇ (Aˡˡ = Sr, Ba) спричиняє поступове зменшення довжини міжблокової відстані (Аˡˡ, Ln)—О та послідовне збільшення ступеня деформації міжблокових поліедрів (Аˡˡ, Ln)О₉. У рядах сполук SrLn₂B₂ˡˡˡO₇ (Bˡˡˡ =Al, Sc) зменшення розміру атомів РЗЕ призводить до поступової зміни характеру розподілу атомів Sr та РЗЕ в їх ШПС: від частково упорядкованого (Ln = La) із переважною локалізацією атомів Sr у внутрішньоблокових поліедрах АО₁₂ до повністю упорядкованого (Ln =Eu, Gd, Tb, Bˡˡˡ = Sc) або майже повністю упорядкованого (Ln = Ho, Bˡˡˡ =Al) з локалізацією атомів Sr лише у поліедрах АО₁₂, а менших за розмірами атомів РЗЕ — лише в міжблокових поліедрах LnO₉. У рядах сполук і фаз типу BaLn₂B₂ ˡˡˡO₇ має місце повністю упорядковане розміщення великих атомів Ва у внутрішньоблокових поліедрах АО₁₂ їх ШПС, а атомів РЗЕ — лише в міжблокових поліедрах АО₉. Виявлено, що в аналогічних за елементним складом сполуках типу An₊₁BnO₃n₊₁ товщина перовськітоподібного блока зумовлює істотне (в 2—6 разів) збільшення ступеня деформації поліедрів АО₉ та зменшення довжини міжблокового зв’язку А—О. Аналіз одержаних даних показав, що величини ступеня деформації міжблокових поліедрів (Аˡˡ, Ln)О₉ та довжини міжблокового зв’язку (Аˡˡ, Ln)—О є одними із основних факторів, які визначають стабільність двошарових сполук типу AˡˡLn₂B₂ˡˡˡO₇.