Електрофізичні властивості A₃ˡˡLaNb₃O₁₂(Aˡˡ = Sr,Ba) з шаруватою перовськітоподібною структурою - Тітов, Ю.О.; Слободяник, М.С.; Кузьмін, Р.М.; Чумак, В.В. (Доповіді НАН України, 2021)
Термообробкою шихти спільно осаджених гідроксикарбонатів синтезовані високостехіометричні полікристалічні зразки катіондефіцитних ніобатів A₃ˡˡLaNb₃O₁₂(Aˡˡ = Sr,Ba) з тришаровою перовськітоподібною структурою. Методом імпедансної спектроскопії досліджені електрофізичні властивості виготовлених з них керамічних зразків. Для моделювання спектра імпедансу застосовано метод еквівалентних схем, представлених радіотехнічними елементами, який дає змогу виділити у чистому вигляді властивості мікрокристалічних зерен кераміки, тобто власне досліджуваної речовини, без впливу міжкристалічних та електродних ефектів. Встановлені та проаналізовані залежності комплексного імпедансу Z(v) цих сполук від частоти (0,1—10⁶ Гц) зондуючого синусоїдального електричного сигналу та температури (300—700 К). Досліджені температурна залежність електропровідності на постійному струмі, температурні та частотні залежності дійсної компоненти діелектричної проникності ε´, а також визначена енергія активації електропровідності зерен кераміки A₃ˡˡLaNb₃O₁₂(Aˡˡ = Sr,Ba). Встановлена можливість використання синтезованих матеріалів для виготовлення високочутливих і стійких до агресивних умов експлуатації термісторів із суто нелінійною характеристикою та широким інтервалом робочої температури.