Біокліматичні фактори і перебіг пандемії COVID-19 в Європі: місце України - Межжерін, С.В.; Козиненко, І.І.; Титар, В.М. (Доповіді НАН України, 2021)
Залежнісь перебігу пандемії COVID-19 від 8 з 35 проаналізованих біокліматичних факторів доведена в масштабах Європи. Їхня комбінація об’єктивно визначає просторовий базис розвитку пандемії. Оптимальні умови для розвитку пандемії визначаються двома ключовими параметрами: мінімальною температурою найхолоднішого тижня року в межах від 6 до 10 °С і сталим рівнем сезонної вологості. Найбільш придатними для розвитку пандемії є території країн Західної Европи (показники придатності від 60 до 80 %). Центральна і Північна Європа характеризуються середнім рівнем придатності (50—60 %). Найменший рівень в Східній Європі близько 50 %. Територія України належить до середньо придатних, а отже, з урахуванням незначної, як для більшості європейських країн, щільності населення, будь-які ексцесивні прояви пандемії мають бути пояснені лише низькою ефективністю медико-організаційних заходів у масштабі країни.