Керамічні розетки споруд Центральної України XVII–XVIII ст. - Мезенцев, В.І. (Сіверщина в історії України, 2018)
У статті вперше узагальнені й порівняні дані про розміри, форми, типи і орнаментацію керамічних полив’яних розеток XVII–XVIII ст. з декору будівель Києва, Батурина, Переяслава та інших міст і монастирів Середньої Наддніпрянщини. Визначаються їх датування, аналогії, центр та ареал поширення цього прийому. Публікуються фото таких деталей та прикрашених ними храмів і комп’ютерні реконструкції розеток з палацу І. Мазепи у Батурині.