Глухівські статті, прийняті у березні 1669 року - Бєлашов, В.І. (Сіверщина в історії України, 2019)
При написанні статті автор поставив мету вивчення повного змісту, визначення місця і ролі та значущості Глухівських статей у відновленні української автономної державності в українсько-російських відносинах. Для досягнення мети було визначено і опрацьовано найбільш оптимальний текст статей. Об’єктом дослідження стали самі статті, безпосередньо умови їх прийняття, склад учасників великої Глухівської ради, перебіг обговорення і прийняття рішень, предметом – найбільш важливі статті, які відновили українські права і вольності відповідно до статей гетьмана Б. Хмельницького.