Збереження спадщини, чи щаслива випадковість? - Шишкіна, Ю.А. (Сіверщина в історії України, 2021)
У статті досліджуються документи стосовно намірів руйнації дзвіниці Миколаївської церкви м. Глухова у радянські часи, а саме листування глухівського керівництва з Народним Комісаріатом освіти. Комуністичний режим зруйнував чимало споруд культового призначення, проте, незважаючи на руїнницьку вакханалію, є вцілілі пам’ятки, які наразі складають архітектурну та культурну спадщину України. Руйнування і забуття Глухова за радянських часів було настільки тотальним, що навіть створилося помилкове враження, начебто від цього міста, як від гетьманської столиці, лишилась тільки назва. Але насправді архітектурно-містобудівна спадщина Глухова доби Гетьманщини частково збереглась. У статті висвітлюється питання величі, значущості Миколаївського храму як об’єкта культурної спадщини. Миколаївська церква – це унікальний зразок тридільного храму, один з найяскравіших архітектурних творів стилю українського відродження кінця XVII ст. Протягом всього XVIII ст. Миколаївська церква була головним храмом міста, з 1963 р. – пам’яткою архітектури, нині – національного значення.