Обґрунтування напрямків розвитку сільських та селищних територіальних громад Луганської області - Савченко, О.С. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи і створенням в Україні 1469 територіальних громад (ТГ), з яких близько третини уперше починає функціонувати на умовах прямих взаємовідносин з центральним бюджетом країни, актуалізується питання узагальнення результатів діяльності раніше створених громад з метою узагальнення напрямків розвитку нових створених громад. Аналіз діяльності раніше створених ТГ, що відпрацювали на умовах прямих взаємовідносин з державним бюджетом від 1 до 3 років, виявляє дуже різний рівень показників їхньої діяльності, зокрема, їхньої економічної ефективності. Показано, що питання економічної ефективності діяльності ТГ у нових умовах мають стати об’єктом ретельних досліджень з метою визначення чинників і обґрунтування напрямків розвитку громад. На основі дослідження показників діяльності 17 сільських та селищних ТГ Луганської області отримані результати, що викривають певні закономірності змінюваності питомих показників загальних і власних доходів, капітальних і поточних витрат у розрахунку на одного мешканця в залежності від загальних показників ТГ, таких як чисельність мешканців, площа території ТГ. У підсумку, для сільських і селищних територіальних громад Луганської області, що функціонують у подібних кліматичних та виробничих умовах, можуть бути сформовані уявлення щодо актуальних напрямків розвитку громад, зокрема, за рахунок більш ефективного використання земельних ресурсів, сприяння розвитку підприємництва, контролю й обмеження видатків на утримання апарату управління громадами з урахуванням об’єктивних трендів змінювання показників у залежності від чисельності та площі території громад.