Міграції ранніх кочівників - Пилипчук, Я. (Український історичний збірник, 2017)
Ця студія присвячена міграціям ранніх кочівників — кімерійців та скіфів. Кімерійська міграція через Кавказ у Малу Азію була спричинена міграцією скифів на захід від Волги та Уралу. До Передньої Азії вторгнулась лише частина скифів, яка заснувала скифське царство у Шакашені. Вона здійснювала напади на кімерійців, що призвело до переселення кімерійців з кордонів Урарту до Каппадокії. Тиск, який чинили скіфи та ассирійці на кімерійців, вимусив останніх шукати собі здобиччі у Фригії, Лідії та володіннях греків. Падіння Ассирії та утворення Мідії сформували нову політичну мапу регіону. Скіфське царство на Південному Кавказі стало одним із васальних володінь Мідії. Частина скіфів, яка не бажала коритися мідійцям, мігрувала на захід та знайшла прихисток у Лідії. Лідійці за допомогою скіфів знищили кімерійське вождівство в Малій Азії.