Відображення у мемуарах Шарля Дюброя українського менталітету та правосвідомості як рушійного фактору у процесі становлення державності України (1917–1919 рр.) - Торопцева, А. (Український історичний збірник, 2017)
У статті аналізуються мемуари французького суспільного діяча та викладача Шарля Дюброя “Два роки в Україні (1917–1919)”, зокрема його міркування щодо національного характеру народу України та його впливу на державотворчі процеси 1917–1919 рр. Мемуарний твір Ш. Дюброя — це одночасне поєднання твору художньої літератури та аналітичного дослідження. Автор перебував в Україні з 1917 по 1919 рр. та був безпосереднім свідком військово-політичних подій на території держави. У своїх спогадах він детально описав різноманітні сфери життя української держави та суспільства у вказані роки, зокрема економічну, соціальну, культурну тощо; відмітив найгостріші внутрішні проблеми країни, а також надав власну оцінку Україні як самостійній державній одиниці та безпосередньо українському національному руху. Зокрема, були окреслені питання особливостей українського менталітету, його основних рис та відмінностей і бачення українців безпосередньо автором. Метою дослідження є аналіз свідчень Шарля Дюброя як французького громадянина, його поглядів щодо впливу менталітету українського народу на військово-політичні події Першої світової війни, зокрема на підписання Брест-Литовської угоди. Ш. Дюброй також висвітлив питання двосторонніх україно-французьких взаємовідносин та надав інформацію щодо політики Франції по відношенню до України. Для більш об’єктивного вивчення першоджерела було також досліджено наукові праці українських істориків, культурологів та соціологів.