Пам’яткоохоронні ініціативи у Чернігові 1917 р. - Шара, Л.; Ячменіхін, К. (Сiверянський літопис, 2021)
Мета статті – деталізувати роботу В. Модзалевського стосовно охорони чернігівських музеїв упродовж липня–листопада 1917 р., спираючись на його письмові клопотання, адресовані міській управі. Методи дослідження відповідають означеній меті, ґрунтуються на принципі історизму та об’єктивності, є загальнонауковими (аналіз, індукція) та спеціально-історичними (історико-порівняльний, історико-системний, історико-генетичний). Наукова новизна полягає у тому, що вперше досліджено взаємодію міського самоврядування та губернського комісара з охорони пам’яток мистецтва й старовини В. Модзалевського щодо збереження артефактів, зосереджених у музеях і соборах Чернігова. Висновки. Революційні події 1917 р. дозволили народам імперської Росії сподіватися на швидке вирішення низки закоренілих проблем в усіх царинах життєдіяльності держави й соціуму. Українці розпочали відновлювати власну державність, створивши представницький орган – Центральну Раду, трансформовану в квітні 1917 р. у революційний парламент, що керував національним рухом Наддніпрянщини. Поміж активних його учасників є особистості, які, незважаючи на війну й глибоку соціально-економічну кризу, усвідомлювали значимість культурно-духовної спадщини для процесу формування української держави, посилення етнічної самоідентифікації. Один із них – Вадим Модзалевський – Чернігівський губернський комісар із охорони пам’яток мистецтва й старовини, очільник Комітету з охорони пам’яток мистецтва та старовини. Завдяки йому були ініційовані пам’яткоохоронні заходи для збереження старожитностей Чернігівського з’єднаного історичного музею міської і вченої архівної комісії, Музею українських старожитностей імені В.В. Тарновського, єпархіального давньосховища, розташованого в Троїцькому соборі, святинь православних храмів. Наполегливі клопотання комісара мали відгук поміж гласних міського самоврядування Чернігова, які сприяли організації варти поблизу музейних установ і культових споруд, підтримали ідею забезпечення якісної охорони шляхом підбору надійних і свідомих караульних.