Історичні та сучасні тенденції розвитку категорії звертання в індоєвропейських мовах - Пономаренко, В.П. (Мовознавство, 2008)
На основі численних фактів романських, германських, слов’янських та інших мов, що характеризують постійні зміни в системі звертання, робиться спроба визначити основні напрями історичної еволюції даної категорії і сформулювати відповідні типологічні узагальнення.