Шляхи та інструментарій підвищення ефективності використання природних ресурсів в Україні (управлінські механізми і засоби переробки сірководневої суміші на водень у Чорному морі) - Андрушків, Б.М.; Гагалюк, О.І.; Кирич, Н.Б.; Погайдак, О.Б.; Череп, А.В.; Шерстюк, Р.П. (Вісник економічної науки України, 2021)
Стаття присвячена можливостям використання сірководневої суміші, що міститься у глибинах Чорного моря, як сировини для переробки у водень та отримання сірки, як побічного продукту переробки. Розглянуто перспективи та проблеми використання енергетичних ресурсів в умовах енергетичної кризи в Україні. Унаслідок проведених геолого-розвідувальних робіт та аналітичних досліджень встановлено запаси сірководневої суміші, запропоновано механізми та засоби її переробки у водень. Зокрема розглянуто доцільність застосування абсорбційно-електрохімічного методу очищення водню від сірки, яку знову ж таки можна використовувати як побічний продукт для потреб національної економіки. Виявлено, що в процесі довготривалої експлуатації, внаслідок часткового руйнування елементів електрохімічного реактору, ефективність існуючих установок очищення знижується порівняно з допустимими показниками. Встановлено, що санітарно-захисні заходи для переробки сировини не відповідають Державним санітарним правилам охорони атмосферного повітря населених місць. З екологічних позицій запропоновано використати економіко-математичне моделювання процесів масообміну в газорідинній системі з урахуванням гідродинамічних процесів в абсорбційно- електрохімічних установках очищення повітря від сірководню і т.д. Визначено шляхи активізації процесу наукових розробок з цієї та суміжної проблематики, її економічну ефективність. Вивчено економічні, екологічні та безпекові чинники впливу на активізацію процесів переробки сірководневої суміші. Описано механізми і засоби підвищення ефективності використання сірководневої суміші з Чорного моря. Запропоновано шляхи організації її переробки на водень. Запропоновано здійснити заходи з розробки відповідних науково-технічних програм і створення сприятливого інвестиційного клімату щодо залучення інвестицій для їх реалізації.