Людський капітал України в контексті міжнародних порівнянь: проблеми і завдання його розвитку для забезпечення технологічних змін - Антонюк, В.П. (Вісник економічної науки України, 2021)
У статті обґрунтовано актуальність завдання формування людського капіталу України для забезпечення технологічної трансформації економіки. Зроблено огляд міжнародних оцінок людського капіталу, які здійснюються Всесвітнім економічним форумом та Світовим банком (СБ). Висвітлено методику і результати оцінки людського капіталу країн світу Групою Світового банку у 2018 та 2020 рр. Зроблено порівняльний аналіз позицій України та окремих європейських країн у міжнародному рейтингу, що дало можливість виявити сфери відставання. Зроблено висновок, що найбільші проблеми спостерігаються у сферах здоров’я й освіти. Низька якість освіти призводить до втрати частини років навчання та не забезпечує можливостей формування сучасних продуктивних здібностей, які необхідні в епоху четвертої промислової революції. Висока смертність у працездатному віці, особливо чоловіків, призводить до прямої втрати сформованого людського капіталу. Саме тому Індекс людського капіталу України, за оцінкою СБ, складає 84% від його значення у Польщі. Тому в Україні важливо розробити й реалізувати стратегію формування, розвитку та збереження людського капіталу.