Інтернет-маркетинг як засіб підвищення ефективності діяльності та конкурентоспроможності компаній туристичної галузі - Латишева, О.В.; Іпатова, Н.О.; Іпатов, В.В. (Вісник економічної науки України, 2021)
У даній статті розглядається сутність та можливості використання Інтернет-маркетингових заходів для компаній туристичної галузі, підкреслюється їх позитивне значення, для чого наводяться статистичні дані обсягу ринку реклами та Інтернет-реклами, а також дані економічного ефекту від застосування в умовах конкретного вітчизняного туристичного агентства запропонованих Інтернет-маркетингових заходів, таких як: контекстна та банерна реклама, пошукова оптимізація, SMM-просування. Встановлено, що на даний час Інтернет став невід'ємною частиною нашого життя, при цьому Інтернет-технології змінили не тільки повсякденне життя суспільства, але й поставили під питання існування як великих підприємств, так і суб'єктів малого, середнього підприємництва. Обґрунтовано, що практично у всіх галузях сталися кардинальні зрушення, спричинені цими змінами. Конкуренція стала жорсткішою, і ті компанії, які змогли адаптуватися в нових умовах, отримали нові якісні зміни, а ті, які не змогли адаптуватися, зазнали великих втрат. З'ясовано, що Інтернет-маркетинг є одним із головних інструментів нецінової конкуренції, яка все більше і більше витісняє цінову конкуренцію, засновану на методі зниження цін. Саме тому питання впровадження інтернет-маркетингових засобів потребують подальшого дослідження. Установлено, що для впровадження Інтернетмаркетингових заходів необхідно визначити цільову аудиторію, скласти портрет клієнта, поставити чіткі цілі і вже наступним кроком обрати канали залучення клієнтів. Доведено, що Інтернет-маркетинг підходить для любого виду бізнесу, є вигіднішим, ніж наочна реклама. Зауважено, що треба враховувати, що інтернет-маркетинг розвивається дуже швидко, і зможуть виграти тільки ті підприємці, які вміють швидко адаптуватися за новими умовами введення бізнесу.