Диференціація доходів населення: перспективи скорочення нерівності в умовах цифровізації - Піжук, О.І. (Вісник економічної науки України, 2021)
У рамках даного наукового дослідження здійснено аналітичну оцінку рівня диференціації доходів населення, окреслено спектр загроз, пов’язаних із проблемами справедливості їх розподілу, а також визначено ймовірність скорочення чи, навпаки, посилення гендерної нерівності в сфері оплати праці в умовах масштабної цифровізації економіки України та світу. Методологічна основа дослідження базується на системному і діалектичному підході, а також загальнонаукових і фундаментальних положеннях економічної науки. Для досягнення мети статті були використані загальні та спеціальні методи пізнання, зокрема порівняльного аналізу та синтезу – при дослідженні тенденцій зміни частки праці у ВВП, темпів зростання/зниження реальної заробітної плати та продуктивності праці в Україні, темпів зростання середньомісячної заробітної плати за видами економічної діяльності; регресійного аналізу та рангової кореляції – при встановленні взаємозв’язку між доступом населення до мережі Інтернет та гендерним розривом в оплаті праці. Використовуючи регресійний аналіз, на основі статистичних даних щодо гендерного розриву в оплаті праці (Y) та відсотку населення, що мають підключення до мережі Інтернет (змінна х) доведено гіпотезу про те, що цифровізація все ж має потенціал для зменшення гендерної нерівності шляхом виявлення залежності Y від х. Дана гіпотеза також знайшла своє підтвердження у результаті розрахунку коефіцієнтів рангової кореляції Спірмена та Кендалла, які вказують на наявність значущого взаємозв’язку між рівнем проникнення населення України в мережу Інтернет і гендерним розривом в оплаті праці. Математичним інструментом для визначення ймовірності зменшення гендерної нерівності в оплаті праці в майбутньому було обрано тест Пірсона. Результати дослідження також дозволяють відзначити, що передчасна деіндустріалізація призводить до зменшення частки зайнятості у сфері виробництва і ця тенденція, ймовірно, посилить дефемінізацію виробничої праці.