Геополітичний та національний виміри мовної ситуації в Україні - Василенко, В.А. (Мовознавство, 2013)
Стаття присвячена аналізові викликів, які стоять перед Україною в галузі мовної політики в контексті національних, регіональних і глобальних перспектив. Зусилля владних кіл Російської Федерації та її прихильників в Україні скеровані на утримання тих панівних позицій, які російська мова посідала в часи Російської імперії та комуністичного СРСР, що суперечить прагненням національно свідомих еліт в Україні. За визнанням одного з чільних представників російської влади К. Косачова, російська мова є одним із головних складників так званої політики м’якої сили, скерованої на розширення впливу Росії за її межами. Вимога надання російській мові статусу офіційної мови в Україні є частиною спеціальної операції, спланованої в Кремлі, і становить загрозу для існування українського суверенітету й самої української нації.