ЯМР-Спектроскопическое исследование комплексов бис-(циклопентадиенил)циркония и -гафния с алкоголятными лигандами, имеющими структуру бицикло[2.2.1]гептана - Волков, С.В.; Графов, А.В.; Тізато, Ф.; Коваль, Л.І.; Тамбуріні, С. (Украинский химический журнал, 2000)
Проведено ¹Н та ¹³С ЯМР-спектроскопічне дослідження ряду біс-циклопентадієнильних комплексів Zr та Hf з алкоголятними лігандами, шо мають структуру біцикло[2.2.1]гептану. Віднесення резонансних сигналів виконували із залученням даних гомоядерної ¹Н-¹Н COSY, гетероядерної ¹Н-¹³С кореляційної спектроскопії HMQC та кореляційної спектроскопії ядерного ефекту Оверхаузера NOESY. Підтверджено утворення металоценових комплексів з біциклічними лігандами та будову їх молекул. Проаналізовано вплив комплексоутворення на екранування протонів та ядер вуглецю біциклічних структур.