Експериментальні дослідження експлуатаційних показників термоактивної покрівельної панелі - Дікарев, К.Б.; Кузьменко, О.М.; Петренко, В.О.; Саньков, П.М.; Кислиця, Л.В.; Ібадов, Н. (Наука та інновації, 2020)
Вступ. Використання сонячної енергії в будівництві набуває широкого розповсюдження, зважаючи на стрімке зростання тарифів на енергоресурси. Проблематика. Покрівля будівлі відповідає за 10—25 % тепловитрат в опалювальний сезон. В літній період інтенсивне нагрівання великої площі покрівлі призводить до підвищення температури всередині приміщення та, відповідно, до активного використання систем кондиціювання. Мета. Розробка експериментального зразка термоактивної покрівельної панелі, яка містить матеріал з фазовим перетворенням, та дослідження експлуатаційних показників зразка в літній період з подальшим експлуатуванням як додаткового джерела опалення або кондиціювання повітря для покращення температурного балансу мікроклімату всередині будівлі. Матеріали й методи. Натурні дослідження виконано в липні 2018 року на експериментальному зразку термоактивної покрівельної панелі, яка містить матеріал з фазовим перетворенням в металевому корпусі, що захищений мідним покрівельним листом та ефективним утеплювачем. Результати. При виконанні експериментальних досліджень термоактивної покрівельної панелі отримано різницю температур (на вході та виході), яка змінюється від 1,2 до 4 °С протягом 10 год. 45 хви-- лин. Наявність матеріалу з фазовим перетворенням дозволяє знизити температуру покрівельного листа приблизно вдвічі: датчик М01 зафіксував максимальну температуру 87,8 °С з матеріалом із фазовим перетворенням та 43,7 °С — без вказаного матеріалу. Висновки. Використання матеріалу з фазовим перетворенням знижує температуру мідного листа внутрішньої поверхні покрівельної панелі вдвічі під час проведення досліду в літній період. Застосування подібної технології доцільне для зменшення витрат енергії на кондиціювання повітря всередині приміщення, для енергозберігаючого, екологічного та автономного будівництва житлового чи промислового призначення.