Щодо розгляду проєкту Програми перепису населення України у 2023 році (стенограма співдоповіді на спільному засіданні Президії НАН України та Колегії Державної служби статистики України 8 грудня 2021 р.) - Лібанова, Е.М.; Вернер, І.Є. (Вісник НАН України, 2022)
У співдоповіді зазначено, що реальні відомості про чисельність і склад населення країни, які може дати лише перепис, є необхідною передумовою ефективного управління державою, формування й реалізації виваженої соціальної політики, прогнозування подальших демографічних змін. Інформаційна цінність перепису залежить від повноти переліку запитань, за якими здійснюється опитування населення, узгодження їх з усіма зацікавленими міністерствами та відомствами та відповідності міжнародним стандартам. Тому завдання академічної науки полягає у наданні допомоги Державній службі статистики України у формуванні запитань у переписному листі. На спільному засіданні Президії НАН України та Колегії Державної служби статистики було погоджено запропонований проєкт Програми Всеукраїнського перепису населення, який планується провести у 2023 р. Ця програма містить більш як 50 питань і визначає перелік демографічних і соціально-економічних характеристик фізичних осіб, домогосподарств і житлових умов населення.