Динаміка формування та функціонування симбіотичної системи двох сортів нуту за різних умов азотного живлення - Толкачов, М.З.; Дідович, С.В.; Бутвіна, О.Ю. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2005)
Досліджено динаміку утворення бульбочок, приріст їх біомаси та зміну нітрогеназної активності у двох сортів нуту, а також вплив на ці показники аміачної селітри в дозах N30 і N60. Встановлено оптимальні строки аналізу показників симбіотичної азотфіксації: на 15-20-ту і на 30-40-ву добу вегетації рослин нуту. Показано, що азотні добрива пригнічують симбіотичну азотфіксацію у рослин нуту і не підвищують їх зернової продуктивності за нітрагінізації насіння ризобофітом.