Особливості механізму утворення та кристалічна структура МI-модифікацій LnTaO₄ - Тітов, Ю.О.; Бєлявіна, Н.М.; Слободяник, М.С.; Тимошенко М.В. (Украинский химический журнал, 2006)
Встановлені основні риси механізму синтезу ортотанталатів LnTaO₄ (Ln = Eu—Lu) із структурою типу МI-фергюсоніту з аморфних систем сумісно осаджених гідроксидів. Показано, що їх утворення відбувається шляхом незворотної трансформації первинної кристалічної фази Ln₀.₅Та₀.₅O₂ зі структурою типу тетрагонального ZrO₂. Методами рентгенівського фазового та рентгеноструктурного аналізів визначено кристалічну структуру MI-модифікацій EuTaO₄ та HoTaO₄.