Фосфатмобілізуючі бактерії як компоненти гранульованих мікробних препаратів комплексної дії - Курдиш, І.К.; Рой, А.О.; Булавенко, Л.В.; Бега, З.Т.; Плаксюк, В.М.; Чуйко, Н.В.; Царенко, І.Ю. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2005)
Виділені високоактивні штами бактерій роду Bacillus, здатні мобілізувати фосфор з його органічних та важкорозчинних неорганічних сполук. Ці мікроорганізми характеризуються високою антагоністичною активністю щодо фітопатогенних мікроміцетів і бактерій. На основі фосфатмобілізуючих та азотфіксуючих бактерій створені мікробні композиції і гранульовані бактеріальні препарати комплексної дії на рослини. Ці препарати характеризуються високим вмістом життєздатних клітин. Вони істотно покращують розвиток рослин і підвищують їх врожайність.