Умови ізовалентного заміщення атомів РЗЕ в п’ятишаровій перовскітоподібній структурі СaLn₄Ti₅O₁₇ - Тітов, Ю.О.; Слободяник, М.С.; Чумак, В.В. (Украинский химический журнал, 2006)
Методами рентгенографії (рентгенофазовий аналіз, аналіз залежностей (a, b, c, Vел.ком) = f(складу)) визначені умови ізовалентного заміщення атомів РЗЕ в шаруватій перовскітоподібній структурі (ШПС) СaLn₄Ti₅O₁₇ по типу СaLn₄₋ₓLnᴵₓTi₅O₁₇ (Ln = La, Pr, Nd, LnI = Pr, Nd, Sm, Gd, Dy, Yb). Показано, що "дорощування" перовскітом CaTiO₃ п’ятого шару октаедрів ТіO₆ у перовскітоподібних блоках Ln₄Ti₄O₁₄ (Ln = La—Nd) зменшує стабільність ШПС.