Синтез, характеристика і деякі функціональні можливості кополімерів поліакриламіду, прищеплених до декстрану - Куцевол, Н.В.; Мельник, Н.П.; Гене, Ж.-М.; Висоцька, В.І.; Сиромятніков, В.Г. (Украинский химический журнал, 2006)
Методом радикальної прищепленої кополімеризації синтезовано ряд прищеплених кополімерів поліакрилaміду до декстрану. Методами ІЧ- та Н¹ ЯМР-спектроскопії доведено утворення прищеплених кополімерів. Молекулярні характеристики синтезованих сполук були розраховані за даними елементного аналізу, світлорозсіювання та віскозиметрії. Методами світлорозсіювання та візкозиметрії доведено, що внутрішньомолекулярна структура синтезованих сполук залежить від співвідношення мономерних ланок декстрану та ПАА в зразках, що пов’язано з перерозподілом внутрішньомолекулярних Н-зв’язків в залежності від довжини основного та прищепленого ланцюгів. Показано, що синтезовані кополімери зв’язують йони Al³⁺ і тому можуть використовуватись для очищення води.