Вплив часткового заміщення Sr(Ca) на Y, Pb або Bi на стійкість та кристалічну структуру сполуки (Sr₈Ca₆)Cu₂₄O₄₁ - Романів, О.І.; Аксельруд, Л.Г.; Давидов, В.М.; Гладишевський, Р.Є. (Украинский химический журнал, 2006)
Сполуку (Sr₈Ca₆)Cu₂₄O₄₁ синтезовано твердотільною реакцією при 920 °C впродовж 24 год в атмосфері повітря. Вона кристалізується з композитною неспіввимірною структурою (надгрупа P:F222:-1-11, a=11.3745(7), b=12.9798(9), c₁=2.7493(4), c₂=3.9132(3) Å, q=0.7026), яку можна для зручності описати співвимірною надструктурою (просторова група Сссm, a=11.377(1), b=12.983(1), c=27.395(2) Å ). Часткове заміщення (Sr, Ca) на Y, Pb або Bi (5 % мас.) по-різному модифікує зигзагоподібні (Cu₂O₃) та прямі (CuO₂) ланцюжки квадратів CuO₄. У випадку заміщення на Y період трансляції вздовж напряму укладки шарів (параметр b) зменшується. Синтез із невеликими кількостями PbO або Bi₂O₃ значно знижує температуру розкладу фази (Sr₈Ca₆)Cu₂₄O₄₁.