Про перспективи розвитку літієвого виробництва та хімічних джерел струму в Україні. Літієносні пегматити Українського щита (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 25 травня 2022 р.) - Сьомка, В.О. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді зазначено, що за розвіданими запасами й прогнозними ресурсами на території України є найбільші в Європі поклади літію. Однак розробка цих родовищ пов’язана з низкою проблем, насамперед економічного характеру, оскільки українські літійвмісні руди представлені переважно петалітом, тоді як 99,9 % світових аналогів літієвих пегматитів — сподуменом. Відповідно, створення нової технології виокремлення цього металу з петаліту потребує значних капіталовкладень.