Науковий дискурс популізму: аспекти економіки й податкової політики - Соколовська, А.М.; Котляревський, Я.В. (Наука та інновації, 2020)
Вступ. Недостатній рівень відчутності результатів економічного зростання населенням навіть економічно розвинутих країн, зростання нерівності доходів і багатства обумовили відкриття можливостей для експлуатації контроверсійних наративів несистемними політиками різних спектрів для отримання електоральних дивідендів, що вимагає започаткування наукового дискурсу стосовно витоків, причин і наслідків популізму. Проблематика. Сплеск популізму в багатьох країнах Європи та світу, а також спричинені загрози економічній і політичній стабільності зумовлюють необхідність наукового осмислення явища для вироблення рецептів мінімізації негативних і сприяння впровадженню в суспільну практику можливих позитивних наслідків. Мета. Узагальнити, структурувати та систематизувати відомості щодо політико-економічних засад розвитку популізму та його проявів у контексті формування й реалізації економічної та фіскальної (податкової) політики. Матеріали й методи. Використано методи методологічного консенсусу для визначення популізму як ідеології, політики й соціального руху шляхом не протиставлення, а узгодження конструктивних елементів, що містяться у визначеннях різних дослідницьких шкіл; компаративного аналізу західноєвропейського та українського популізму; фактологічного і статистичного аналізу для обґрунтування форм прояву податкового популізму в Україні. Результати. На основі узагальнення підходів вчених до аналізу впливу популізму на податкову політику запропоновано визначення та розкрито причини переважного впливу правого популізму на сучасну податкову політику в Україні, а також форми його прояву. Визначено підходи щодо формування збалансованої системи інституційних та організаційно-аналітичних заходів на засадах модернізації інститутів загального суспільного інтересу щодо посилення координації політичного процесу та економічної політики. Висновки. Узагальнено наукові, інформаційно-аналітичні та статистичні зведення про об’єктивний характер тенденцій розвитку економічного та податкового популізму у світі, про зростання небезпеки правого податкового популізму в Україні.