Імітатори запаху наркотичних засобів для дресирування службових собак: склад, принцип дії та правова основа використання - Соколенко, Л.В.; Соколенко, Т.М.; Ягупольський, Ю.Л.; Кальченко, В.І.; Вересенко, Ю.В.; Неня, О.В.; Кучинський, Ю.Д.; Смерницький, Д.В.; Скоробагатько, О.В.; Скоробагатько, М.А.; Коломієць, С.І. (Наука та інновації, 2020)
Вступ. Залучення кінологічних підрозділів до виявлення наркотичних засобів активно застосовують завдяки високій чутливості нюху собак. Проблематика. Для дресирування та тренування службових собак кінологічним підрозділам органів системи МВС України дозволено використовувати зразки справжніх наркотичних засобів (НЗ) з метою вироблення або підтримання відповідного навику у тварини. Проте НЗ є підконтрольними речовинами, тому існує особливий нормативно-правовий порядок їхнього застосування, що значно ускладнює процедуру підготовки тварин. Використання НЗ є доцільним під час базової підготовки собак у спеціальних кінологічних школах. Подальше тренування, спрямоване на підтримання навиків, яке здійснюється безпосередньо у кінологічних підрозділах, проводиться з використанням запахових замінників, які не містять у своєму складі НЗ, отже не є наркотично активними. Переважна більшість останніх є імпортними та високовартісними, що не дає змоги забезпечити всі потреби відповідних служб. Крім того, існуючі замінники мають обмежений асортимент. Мета роботи. Розробка вітчизняних імітаторів запаху НЗ, які б не були наркотично активними, проте мали ідентичні одорологічні властивості, а їхня вартість була значно нижчою закордонних аналогів, розширення асортименту імітаторів НЗ. Матеріали й методи. Для створення запахових замінників кокаїну, героїну, марихуани, метамфетаміну, опію-сирцю та макової соломки було використано інертний носій та леткі домішки, що містяться в зазначених НЗ. Випробування розробок здійснювали із залученням 12-ти службових собак кінологічних підрозділів Національної поліції України та Держприкордонслужби України. Результати. Створено суміші-імітатори запаху найбільш поширених НЗ, які випробувано в роботі з собаками і показано відповідність їхнього одорологічного профілю оригінальним НЗ. Висновки. Визначено суміші, які є перспективними для впровадження у виробництво та подальшого використання під час навчально-тренувальної діяльності кінологічних підрозділів.