Параллельное программирование задач визуализации научных данных - Дорошенко, А.Е.; Рухлис, К.А. (Інститут програмних систем НАН України, 2004)
Застосування візуалізації даних в науці набуло широкого вжитку. Але проблема своєчасного постачання даних для візуалізації досі не є вирішеною, що заважає організації інтерактивної роботи та прискоренню процеса отримання результатів. В роботі запропоновано використання паралельних обчислень для одного класу задач візуалізації, а саме візуалізації заданих у явному вигляді поверхонь. Розглянуто існуючі методи подання поверхонь (регулярні полігональні сітки, іррегулярні полігональні сітки, лінії рівня), а також деякі методи організації паралельної роботи програм. Висвітлюються результати з реалізації паралельних програм методами мультипоточності та розподіленності обчислень, а також методологія збільшення продуктивності обчислень завдяки адаптивності програм.