Вплив спалювання соломи на біологічні показники чорнозему типового - Христенко, С.І.; Скрильник, Є.В.; Байдюк, Т.О.; Найдьонова, О.Є. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2005)
В модельному мікропольовому досліді визначено параметри гумусного стану, ферментативної активності і мікробіологічних показників поверхневого шару (0 – 5 см) чорнозему типового важкосуглинкового після спалювання соломи. Показано, що термічне навантаження не призводить до зменшення вмісту органічної речовини в ґрунті. Знижується ферментативна активність, ступінь якої визначається тривалістю термічного впливу та природою ферменту. Термічне навантаження усіх рівнів призводить до зменшення чисельності основних еколого-трофічних груп мікроорганізмів у шарі ґрунту 0 – 2 см, а в нижньому (2 – 5 см) - тільки за максимального навантаження. Через три тижні чисельність мікроорганізмів у шарі ґрунту 0 – 5 см в усіх варіантах досліду зростає й перевищує первинний рівень.