Ризики і втрати людського капіталу внаслідок війни - Антонюк, В.П. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
У статті здійснено дослідження демографічних та соціальних аспектів ризиків втрати людського капіталу внаслідок війни. Систематизовано ризики за основними аспектами його формування людського капіталу: збереження здоров’я і життя, нормального функціонування родини, збереження і функціонування соціальної інфраструктури, умов та можливостей реалізації людського капіталу. Висвітлені втрати людського потенціалу у першій половині ХХ століття. Значну увагу приділено ризикам для розвитку людського капіталу, які виникли внаслідок гібридної війни 2014-2021 рр. Зроблено аналіз поточних демографічних втрат людського капіталу, що принесла повномасштабна війна Росії проти України 2022 р. Висвітлено втрати освітньої інфраструктури, яка є вагомою для формування людських активів.