Дворянські установи Південно-Західного краю Російської імперії: формування кадрового складу (друга половини ХІХ — початок ХХ ст.) - Шандра, В.С. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
У статті йдеться про чинники, які змінили структуру дворянських станових органів Південно-Західного краю Російської імперії. З’ясовуються заходи російської держави для їх спрощення та про ліквідацію найбільш дієвої їх складової — губернських та повітових дворянських зібрань, які були розпорядчими органами станового врядування. А також про заміну виборного принципу бюрократичним при формуванні корпусу губернських і повітових предводителів дворянства. Аби предводителі та депутати дворянських зібрань стали надійними провідниками імперських інтересів у краї та сприяли його русифікації верховна влада вимагала аби вони походили з росіян, ставали, набувши у власність землю, місцевими дворянами. До того ж, перевага віддавалася тим із них, хто зацікавлено сприяв розвитку краю та належав до категорії освічених та високоморальних людей, користувався б повагою у дворянському середовищі. Визначено, що ці заходи при всьому їх імперському спрямуванні мали й позитивний результат, адже прискорили формування ділової еліти, яка реалізувала свій потенціал, запроваджуючи в економіку краю нові технології.