Роль лікарняних закладів приказу громадської опіки у наданні первинної медико-санітарної допомоги населенню Київської губернії (1781–1904) - Андріяка, Г.О. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
Проаналізовано діяльність лікарняних закладів Київського приказу громадської опіки у наданні доступної медичної допомоги незахищеним верствам населення. Показано, що створення державних лікувальних установ стало важливим кроком з боку держави в наданні первинної медико-санітарної допомоги населенню Російської імперії щодо попередження спалахів смертоносних епідемій та різних інфекційних захворювань, що забирали мільйони життів переважно сільського населення. На прикладі Київської губернії досліджено діяльність лікарняних закладів приказної охорони здоров’я, які ставили за мету надавати допомогу всім верствам населення, розвивати мережу лікувальних установ, залучати кваліфікованих медичних працівників до своїх закладів, впроваджувати нові методи й наукові розробки в лікуванні хворих тощо.