Корпоративне самоврядування професійних громад у комерційній сфері: принципи об’єднання, легалізація, формоутворення (друга половина XIX — початок XX ст.) - Бацак, Н.І. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
Досліджені історія виникнення, специфіка структури та функціонування корпоративних об’єднань, які створювалися професійними громадами службовців промислово-комерційної сфери в містах Наддніпрянської України. Проаналізовані характер соціальної ініціативи, особливості корпоративних принципів, домінанти діяльності фахових товариств у другій половині ХІХ — на початку ХХ ст. Товариства комерційних службовців розглядаються як одна з базових моделей історичного досвіду професійного самоврядування, що абсорбує принципи і закономірності самоврядування малих соціальних груп суспільства.