Бюджети міст Правобережної України: динаміка змін в умовах реалізації реформ другої половини ХІХ ст. - Добржанський, С.О. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
З’ясовано основні зміни у структурі та розмірах бюджетів міст Правобережної України протягом другої половини ХІХ — початку ХХ ст. Доведено, що в умовах реалізації реформ 1870 та 1892 р. вони мали неоднозначний характер. Зокрема, запровадження міського самоуправління сприяло розширенню участі містян у розподілі коштів громади. Іншою позитивною тенденцією вказано невпинне збільшення розмірів місцевих бюджетів, яке було наслідком прискореної урбанізації. Водночас обмеження повноважень міських органів влади у пошуку джерел прибутків і необхідність покриття низки обов’язкових статей (наприклад, утримання поліцейських відділень і квартирування військових) спричиняли поступове наростання заборгованості та нехтування “необов’язковими” потребами культурно-освітньої і соціальної сфер. Доведено, що у перерахунку на одного жителя наявні кошти складали досить мізерну суму.