Боротьба органів самоврядування з проявами монополізму в містах України у другій половині ХІХ — на початку ХХ ст. - Молчанов, В.Б. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
У статті висвітлюється боротьба органів самоврядування з проявами монополізму в містах України у другій половині ХІХ — на початку ХХ ст. На підставі різних правових джерел, архівних документів та наукових досліджень з’ясовується, що категорію монополія варто розуміти як ринок, на якому кількість продавців настільки незначна, що кожен з них здатен впливати на кінцеве формування ціни. Доводиться, що місцеві органи самоврядування за допомогою політики такс контролювали ціни як на продовольство, так і товари першої необхідності та ін. З’ясовується, що антимонопольна законодавча база Російської імперії мала глибоку традицію, але залишалась консервативною, не встигала за розвитком ринкових процесів і була неефективною. Держава сама брала участь у процесах монополізації з метою швидкого створення транспортної системи й оборонного виробництва, що не давало можливості розвиватися вільній конкурентній боротьбі.