Вплив концентрації аніонів на швидкість анодної йонізації металів у водних розчинах електролітів - Ткаленко, Д.А.; Бик, М.В.; Гарбуз, В.М.; Вишневська, Ю.П. (Украинский химический журнал, 2007)
Показано, що у відносно розбавлених кислих розчинах на анодних поляризаційних кривих заліза та його аналогів спостерігається граничний струм, який має дифузійну природу. Величина цього струму не залежить безпосередньо від рН, а визначається сумарною концентрацією аніонів. Остання обставина лягла в основу гіпотези, згідно з якою величина граничного струму визначається швидкістю доставки аніонів до поверхні електрода. Запропонована гіпотеза передбачає утворення при анодному розчиненні металів таких лабільних частинок, як йонні пари або катіонно-аніонні комплекси.