Нові підходи до синтезу хіноксаліно[2,3-а]феназинів - Барашенков, Г.Г.; Федоряк, Д.М. (Украинский химический журнал, 2007)
Показано, що реакція Воля–Ауе нітроаренів з амінофеназинами веде до утворення хіноксаліно[2,3-а]феназинів (ХФ) і залежить від характеру замісників. Арамінуванням 2-нітрофеназину ариламінами при дії сильних основ отримані 1-ариламіно 2-нітрофеназини, при відновленні яких утворюються 1-ариламіно 2-амінофеназини. При піролізі останніх з оксидом свинцю утворюються ХФ. 1-(2’-Нітроариламіно) 2-нітрофеназини при відновленні металічним натрієм у метанолі перетворюються безпосередньо в ХФ. Розроблено зручний препаративний метод одержання 1-амінофеназину з аміду 1-феназинкарбонової кислоти.