Електроокиснення катіонів Сr³⁺ на платиновому електроді в розчинах хлорної кислоти - Варгалюк, В.Ф.; Борщевич, Л.В.; Могиленко, В.Ф. (Украинский химический журнал, 2007)
Методами спектрофотометрії та хроновольт-амперометрії досліджено кінетику електроокиснення катіонів Cr³⁺ і електровідновлення продуктів, які при цьому утворюються. Визначено порядок реакції Cr³⁺ → Cr₂O₇²⁻ по йонам Cr³⁺, який дорівнює: 2 в розчинах 2 М HClO₄ з незначним вмістом Cr³⁺ (<0.05 М); 1 — при концентрації Cr³⁺ > 0.05 М. Запропоновано детальний механізм переходу Cr³⁺ → Cr₂O₇²⁻. Показано, що електроокиснення катіонів Cr³⁺ перебігає через стадію утворення біядерних оксокомплексів хрому, а одним із найбільш стабільних напівпродуктів є малорозчинна сполука (CrO³⁺)(Cr₂O₇²⁻ )(ClO₄⁻ ).