Поштово-телеграфний та телефонний зв’язок в Україні в другій половині XIX — на початку XX ст. - Шляхов, О.Б.; Ковальчук, Т.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2018)
Розвиток комунікацій був важливою ознакою становлення модерного міста, проявом урбанізаційних процесів в Україні. У статті висвітлено питання виникнення та ґенези поштово-телеграфного та телефонного сполучення в українських губерніях Російської імперії в ХІХ — на початку ХХ ст. Звертається увага на чинники, які посприяли появі у пореформений період нових поштово-телеграфних установ, а також перших телефонних мереж у таких великих містах як Одеса, Київ, Харків. Охарактеризовано діяльність як державної, так і приватної, «вільної» пошти, яка становила своєрідний варіант комерційної діяльності, а також розкрито особливості функціонування земської пошти в українських землях царської Росії. Наводиться інформація щодо кількості відповідних закладів в Україні, вартості поштово-телеграфних послуг тощо. У розвідці також звернуто увагу на те, що кількість телефонних апаратів, особливо в урядових мережах, постійно зростала. До початку ХХ ст. телефонні станції вже запрацювали в 23 губернських та повітових містах українських земель. Автор зупиняється на питаннях доступності телефону для городян модерної доби, в тому числі з’ясовує вартість користування його послугами, зручність зв’язку тощо. Звернуто увагу й на окремі проблеми в діяльності телефонних мереж в українських землях імперії Романових. Утім підкреслено, що телефон тоді все ж став важливим елементом міського життя. Під його впливом радикально трансформувалося повсякдення людей, їхній побут. Своєю чергою все це відчутно впливало на становлення культурного обличчя міст, сприяло зростанню їх ролі в тогочасному соціумі.